Tips og råd

Til deg som strikker

Les gjennom oppskriften før du begynner å strikke. Da får du en generell forståelse for gangen i arbeidet, og du unngår å strikke feil.

For et best mulig resultat anbefaler vi at du strikker i garnet som er oppgitt i oppskriften. Selv garn med samme løpelengde, det vil si meter per gram garn, kan ha et ulikt maskebilde. Garn med ulikt volum vil avvike i antall masker per 10 centimeter i bredden og antall pinner i høyden.

For at plagget du strikker skal få de målene og fasongen som er oppgitt i oppskriften, må du overholde strikkefastheten. Ikke alle strikker likt. Strikker du løsere enn strikkefastheten som er oppgitt, blir plagget større. Strikker du fastere blir plagget mindre.

Sjekk strikkefastheten ved å strikke en prøvelapp. Tell antall masker på 10 cm i bredden. Har du flere masker enn oppgitt, skift til tykkere pinner. Har du færre masker, skift til tynnere pinner.

Alle strikker litt ulikt, og pinne-nummeret i oppskriften er kun veiledende. Bare et halv pinne-nummer opp eller ned kan gjøre forskjell.

Vasker du riktig i maskin er det faktisk mer skånsomt enn å vaske for hånd. De nye vaskemaskinene har svært skånsomme ullprogrammer. Ull- og silke- programmer, såkalt ullvugge, gir minimal mekanisk behandling og vasker ull uten å tove.

Har du et ekstra fint plagg i alpakka eller silke kan du vrenge plagget og legge det i en stor vaskepose før det vaskes på riktig program i maskin.

Vi anbefaler 40° til superwashbehandlet ull og 30° til finere alpakka, silke og ubehandlet ull. Du må også bruke spesialvaskemiddel for ull-silke.
Det samme gjelder blandingsgarn med ull.

Bomull vasker du på 40° finvask med finvaskmiddel.

Når du vasker i maskin sentrifugeres overflødig vann ut av plagget. Det er fint, men unngå likevel å henge strikkeplagg til tørk. Du kan oppleve at det siger og mister fasongen da. Strekk plagget lett i fasong både i lengden og bredden. Legg det så over f.eks. et tørkestativ, eventuelt med et frottehåndkle under for å unngå spilemerker, og la det ligge til det er tørt.
Strikkede plagg kan om nødvendig dampes lett med et fuktig klede. Vri opp kledet i rent vann, og «slå» ut overflødig fukt. Vreng plagget med vrangen ut, legg kledet over, og hold det varme strykejernet et par millimeter over slik at dampen slår ned i strikkeplagget. Ikke press strykejernet ned på et strikkeplagg. Gjør du det, blir det flatt og noe av den luftige strukturen i maskebildet blir borte.

Både strikkede og heklede plagg kan toves i maskinen forutsatt at du har brukt garn i 100 % ren ull. Superwashbehandlet garn kan ikke toves. Vask det du skal tove på 30 til 40° finvask, men vær oppmerksom på at vaskemaskiner tover forskjellig så her må du prøve deg frem.

Generelt sett tover store plagg mer enn små plagg, og noe som er løst strikket tover mer enn det som er fast strikket. Strekk plagget i fasong mens det ennå er vått, og la det tørke liggende flatt.

Det viktigste du har med deg i den kreative prosessen, er kunnskap om garnfiberen. At du vet hvordan den oppfører seg mens du strikker, i det ferdige plagget og i vask. Og at du kjenner litt til egenskapene. F.eks. om garnet tover eller ikke. Om isolasjonsevnen er god eller ikke. Og du vil absolutt bruke litt mer penger på garn til et plagg du legger usannsynlig mange timer og arbeid i. Ikke velg det billigste syntetgarnet til ditt neste arvestykkeprosjekt.

Men for øvrig kan man gjøre som man vil! Eksperimenter med teknikker, garn og strikkefasthet. Våg deg ut på å lage dine egne oppskrifter og mønster. Plukk ut dine helt personlige yndlingsfarger. Test og prøv og se hva som skjer. Blir det helt feil har du uansett lært noe nyttig.

Enkle strikketips

Trinn 1
Lag en løkke på høyre pinne. La det henge igjen en lang tråd-ende (vi anbefaler 10 cm + 1 cm. pr maske som du skal legge opp). Stram passe til. Den korteste tråden skal over tommelen på venstre hånd. Den lange tråden (til garn-nøstet) skal over pekefinger på venstre hånd.
Tips_og_raad-legg_opp-01

Trinn 2
Før pinnen på utsiden av tråden som går over tommelen og hent en løkke fra den lange tråden over pekefingeren. Trekk løkken fram gjennom tommeltråden.
Tips_og_raad-legg_opp-02

Trinn 3
Stram den nye masken passe til og legg opp så mange masker som står i oppskriften.
Tips_og_raad-legg_opp-03

Trinn 1
Hold pinnen med oppleggsmaskene i venstre hånd.
Tråden legges over venstre pekefinger bak venstre pinne.
Tips_og_raad-rettstrikk-01

Trinn 2
Stikk høyre pinne inn i første maske under venstre pinne.
Tips_og_raad-rettstrikk-02

Trinn 3
Legg tråden over høyre pinne.
Tips_og_raad-rettstrikk-03

Trinn 4
Trekk tråden med høyre pinne gjennom masken på venstre pinne slik at det former en løkke på høyre pinne.
Tips_og_raad-rettstrikk-04

Trinn 5
Ta masken av venstre pinne slik at du har den nye masken på høyre pinne.
Du har nå strikket en rett maske!
Tips_og_raad-rettstrikk-05

Trinn 1
Hold pinnen med maskene i venstre hånd. Tråden legges over venstre pekefinger over venstre pinne.
Tips_og_raad-vrang_strikk-01

Trinn 2
Stikk høyre pinne inn i første maske på venstre pinne fra høyre side.
Tips_og_raad-vrang_strikk-02

Trinn 3
Strikk en maske vridd rett Stikk høyre pinne gjennom masken bak venstre pinne. Dra tråden med tilbake med høyre pinne. Øke en maske med tverrtråden
Løft opp tverrtråden mellom to masker med venstre pinne. Strikk den nye masken vridd rett.
Tips_og_raad-vrang_strikk-03

Trinn 4
Legg tråden over høyre pinne og dra litt i tråden slik at den er passe stram.Trekk tråden med høyre pinne gjennom masken på venstre pinne slik at det former en løkke på høyre pinne.
Tips_og_raad-vrang_strikk-04

Trinn 5
Ta masken av venstre pinne slik at du har den nye masken på høyre pinne. Bruk pekefinger på venstre hånd til å stramme den nye masken.
Tips_og_raad-vrang_strikk-05
Du har nå strikket en vrang maske!

Trinn 1
Løft opp tverrtråden mellom to masker med venstre pinne.
Tips_og_raad-oeke_med_tverrtraaden-01

Trinn 2
Strikk den nye masken vridd rett, se forklaring neste bildet.
Tips_og_raad-oeke_med_tverrtraaden-02

Trinn 3
Strikke en maske vridd rett stikk høyre pinne gjennom
masken bak venstre pinne. dra tråden med tilbake med høyre pinne.
Tips_og_raad-oeke_med_tverrtraaden-03

Trinn 1
Stikk høyre pinne gjennom de to første maskene på venstre pinne (fra venstre mot høyre).
Hent tråden og trekk den gjennom begge maskene. Fell av, brukes når en skal felle av alle masker ved arbeidets slutt Strikk to masker. Sett venstre pinne inn i den første av de to maskene på høyre pinne
Tips_og_raad-felle_en_maske

Trinn 2
Løft denne masken over den siste masken (mot venstre).

Trinn 3
Det står en maske igjen på høyre pinne. Strikk neste maske. Gjenta fra pkt.1 ”sett venstre pinne….”

Hold strikkepinnen som en heklenål og plukk opp masker fra retten med garn. Fortsett å strikke som forklart I oppskriften.
Oppskriften oppgir hvor mange masker knapphullet skal lages over, og hvor knapphullet skal plasseres. Fell det antall masker som oppskriften oppgir. På neste omgang legg opp med strikket opplegg det samme antall masker over avfellingen.

Pjone (Kjedemaske) er det samme som å hekle kjedemasker (kjm), men man hekler ikke gjennom hele masken, bare gjennom bakerste eller fremste maskeledd på masken.
Stikk heklenålen gjennom bakerste maskeledd på masken fra forrige rad. hent tråden og trekk den gjennom masken og masken på heklenålen.
images-2010042811013000
Noen av illustrasjonene er hentet fra vouge knitting international, soho publishing company ny, ny

Broderi og søm

Tips_og_raad-maskesting

Bruk maskesting for å sy på mønstrede detaljer etter at du har strikket plagget.

Tips_og_raad-kjedesting_mille_fleurs

Broder med garn som illustrasjonen viser for å sy kjedesting som
Dekorasjonen på strikkeplagget.

Damp delene lett fra vrangen. Mål vidden øverst på ermet uten å strekke ut I bredden. Sett målet av I sidene til ermehull. Sy to maskinsømmer på hver side av de 4 miderste maskene langs hvert ermehull.

For jakke syes to maskin- sømmer på hver side av de 4 klippemaskene midt foran. Klipp opp mellom sømmene. Sy sammen over skuldrende fra retten I vrang- pinnen med garn. Sy ermene I fra retten med et sting I masken innenfor maskinsømmen på bolen og et sting I nederste vrangomgang på ermet. Sy belegget til over klippekanten på vrangen. Brett I vr.Omg. Nede på bol og ermer og sy pent til på vrangen.

Strikkefasthet

Tips_og_raad-strikkefasthet

For at plagget du strikker skal få riktige mål og fasong, er det viktig at strikkefastheten overholdes. Strikker du løsere enn den angitte strikkefastheten vil plagget bli større enn målene i oppskriften, strikker du fastere vil plagget bli mindre. Legg opp ca. 40 m med garn og pinner som oppgitt i oppskriften, og strikk en prøvelapp på 13 cm. Legg strikkeprøven på et flatt underlag og tell antall masker i området 10×10 cm. Antall masker skal stemme med oppskriftens strikkefasthet. Dersom du har færre masker enn oppgitt, skift til tynnere pinner. Hvis du har flere masker, skift til tykkere pinner.

Vaskeanvisning

Alle plagg fra Dale Garn har vaskeanvisning. Vaskeanvisning til hver enkelt garntype finner du i fargekartet.

Har du spørsmål eller trenger råd og tips kan du sende en mail til strikkehjelp@houseofyarn.no og vi vil besvare dine spørsmål så snart som mulig.